Minusta

Olen 41-vuotias aktivisti, feministi, antirasisti, antikapitalisti, paikallispoliitikko, äiti ja kissaäiti, yhteisöpedagogi amk ja järjestöduunari, musadiggari, herkuttelija ja sarjafani.

Aktivisti

Olen aloittanut yhteiskunnallisen vaikuttamiseni vahvasti ruohonjuuritasolla. Olin ensin talonvaltaaja ja ilmastoaktivisti, vasta kauan sen jälkeen lähdin aktiivisesti puoluepolitiikkan. Ensi kosketukseni siihen tapahtui liittyessäni Vasemmistonuoriin vuonna 2004. Vasemmistoliittoon liityin vuonna 2010. Minulle oli päivänselvää, että ainoa mahdollinen puolue minulle on Vasemmistoliitto – minussa on puhtaat 0% oikeistolaisuutta , ja tämän takia en pystyisi toimimaan esimerkiksi Vihreissä.

Feministi

Olen kokenut feministisen heräämisen voimakkaiten vasta kolmekymppisenä. Vahvimmat syyt ovat olleet yhteiskunnassa vellovan naisvihan, erityisesti r*iskauskulttuurin normalisointi. Tällä hetkellä feminismi on polittisessa ajattelussani ympäristöajattelun ja demokratian edistämisen ohella tärkein näkökulma – näen feminismin laajasti yhdenvertaisuuden, saavutettavuuden ja kaikille paremman yhteiskunnan tavoittelemisena. Feminismini on ehdottomasti intersektionaalista, luokkatietoista ja inklusiivista. Olen Vasemmistoliiton feministisen naisjärjestö Vasemmistonaisten varapuheenjohtaja sekä Naisasiainliitto Unionin hallituksen jäsen ja Fem-R:n liittolaisjäsen, ja teen myös ruohonjuuritason feminististä aktivismia.

Antirasisti

Rasistinen äärioikeisto on yhteiskuntamme pahin syöpä. Taistelen aktiivisesti rasismia, natsismia ja muukalaisvihaa vastaan esimerkiksi Turku Ilman Natseja -liikkeessä.

Antikapitalisti

Mielestäni eriarvoistuvassa Suomessa ja maailmassa luokka-ajattelu on tarpeellisempaa kuin koskaan. Äärimmäistä köyhyyttä ei ole ilman äärimmäistä rikkautta, joka on yhdenvertaisuusongelmien todellinen syy. Äärimmäistä rikkautta taas ei ole ilman kapitalismia. Kapitalistinen ’Tricke down’-teoria ei toimi; hyvinvointi ei valu rikkailta köyhille. Eriarvoisuutta vastaan ei voi taistella realistisesti ilman voimakasta rakenteiden tarkastelua ja järjestelmän kritiikkiä, ja tuo järjestelmä on nimeltään kapitalismi.

Paikallispoliitikko

Olen kolmatta kertaa ehdolla kuntavaaleissa, muissa vaaleissa en ole vielä ehdolla ollut. Vuoden 2016 kuntavaaleissa äänimääräni riitti kolmannen varavaltuutetun paikkaan. Tämän jälkeen olen päässyt osallistumaan Turun kaupunginvaltuustoon seitsemän kertaa. Olen jättänyt yhteensä 6 aloitetta ja valmistellut niitä myös yhteistyössä muiden valtuutettujen kanssa. Olen myös Turun nuorisolautakunnan jäsen, ja jättänyt myös siellä useamman aloitteen. Kaikki aloitteeni ovat nähtävissä ’Toiminta Turun kuntapolitiikassa’ -alasivulla!

Yhteisöpedagogi amk

Olen koulutukseltani yhteispedagogi AMK. Olen valmistunut Humanistisesta ammattikorkeakoulusta vuonna 2009, ja suuntautunut järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan johtamiseen, ohjaamiseen ja kehittämiseen. Erityisasiantuntijuuteni yhteisöpedagogina on osallisuus ja sen mahdollistaminen kansalaistoiminnan kautta. Olen opiskellut sosiaalitieteitä avoimessa yliopistossa ja tarkoitukseni on opiskella niitä lisää. Minulla on myös kokin tutkinto.

Järjestöduunari

Suurin osa työurastani koostuu järjestötöistä. Olen työskennellyt muun muassa Suomen Luonnonsuojeluliitossa, Rakennusliitossa, Vasemmistonuorilla, Kansainvälisellä solidaarisuustyöllä sekä Suomen Sosiaalifoorumilla. Pääosin työnäni on ollut osallistavien ja viestinnällisten projektien vetäminen sekä järjestötoiminnan kehittäminen.

Äiti

Minulla on yhdeksänvuotias lapsi, joka asuu vuoroviikkoyhteishuoltajuudessa minun ja isänsä luona. En halua sekoittaa häntä poliitikkoelämääni sen enempää. Kerron kuitenkin sen verran, että kyseessä on oman äitini mielestä ensimmäinen itseäni jääräpäisempi olento maailmassa.

Kissaäiti

Meillä on kaksi äärimmäisen villiä rescuekissaa, 1,5 -vuotiaat veljekset Chi Hemppa Kalevi Sumelius ja Gigi Hipsu Petteri Sumelius. Heidän pentueensa on löytynyt vain muutaman viikon ikäisenä Somerolta. Hempalla ja Hipsulla on luonnollisestikin oma instagram-tili, @portsaboyz. Tervetuloa seuraamaan!

Musadiggari

En voisi elää ilman musiikkia. Pidän monenlaisesta erilaisesta musiikista, mutta en missään nimessä kaikesta. Intohimoisesti suhtaudun esimerkiksi folkahtaviin naispuolisiin laulaja-lauluntekijöihin, hyvään (mieluummin tutkiskelevaan kuin uhoavaan) suomiräppiin ja surumieliseen indieen. Tällä hetkellä suosikkiartistejani ja -bändejäni ovat joitakin luetellakseni Lana del Rey, Stinako, Laineen Kasperi, Cigarrettes after sex, Draama-Helmi, Ursus Factory, Sufjan Stevens, Aivovuoto, Ex-Tuuttiz, Vesala, Hulda Huima, Antti Autio, Tiiu Helinä ja Ruusut.  Olen myös juuri aloittanut itse kitaran soiton mieleen palauttamisen – viimeksi tein sitä 14-vuotiaana. Rakastan livekeikkoja, ja olen todella ahdistunut siitä, että korona vei ne. Olen hiphop-järjestö Turku Freshcoden kannatusjäsen.

Herkuttelija

Koska olen tehnyt pitkään töitä myös ravintolakeittiössä ja olen talouteni ainoa aikuinen, en jaksa aina panostaa ruoan laittamiseen. Kun panostan, panostan kunnolla. Suosikkikeittiöni löytyvät Thaimaan, Lähi-Idän ja Italian suunnalta. Koska talouteeni kuuluu nirso yhdeksänvuotias, on ruokaelämämme tasapainottelua vegenakkikastikkeen ja Tom Yam -keiton välillä. Rakastan suolakurkkuja, tomaatteja, yrttejä, sitruunaa, chiasiemenvanukasta, tuorepuristettuja mehuja ja munakoisoa. Ja sipsejä.

Sarjafani

En katso sarjoja joka ilta, mutta kun katson, katson senkin edestä, eli ”bingetän”, erityisesti lapsivapaina viikonloppuina. Suurin suosikkini on ehdottomasti Ru Paul’s Drag Race. Viimeisenä ja uusimpana olen rakastunut Netflixin the Queens Gambitiin. Vuosien varrella olen rakastanut myös muun muassa Game of Thronesia, Skamia, Siltaa, Killing Eveä ja Sex Educationia.  Katson paljon myös dokumentteja.